Kronika ČSJ
Situace v certifikaci systémů 2000
Certifikační orgán CSQ-CERT zahájil pro budoucnost velmi důležité aktivity v oblasti HACCP a C-o-C.
Vedle získané akreditace k certifikaci systémů jakosti zahájil CSQ-CERT následující, pro budoucnost velmi důležité aktivity:
- Příprava akreditace k certifikaci HACCP. Na základě zkušeností z Nizozemska(získali Ing. Hnátek a Ing.Ryšánek) byl ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (doc. Voldřich) a Potravinářskou komorou vypracován normativní dokument „Všeobecné požadavky na systém kritických bodů HACCP a podmínky pro jeho certifikaci“ a s ČIA byla dohodnuta možnost akreditace k certifikaci dle tohoto normativního dokumentu.
- Na jaře 2001 byla navázána spolupráce CSQ-CERT s ÚHUL (Úřad pro hospodářskou úpravu lesů) v Brandýse nad Labem a s PEFC ČR (Paneuropean Forest Certification). CSQ-CERT pak zpracoval v letech 2001-2003 dva pilotní projekty certifikace spotřebitelského řetězce dřeva (C-o-C). Po pilotním ověření a potřebných úpravách byl přijat normativní dokument, podle kterého byl následně CSQ-CERT jako první v ČR akreditován k certifikaci C-o-C.
Zúčastněné osoby:
HACCP:
Jan Hnátek, Pavel Ryšánek, Marta Mikulášková, Michal Voldřich, Eva Černá (MZe ČR), Milan Badal (ČIA), Miroslav Koberna (Potravinářská komora)
C-o-C (ÚHUL, PEFC):
Pavel Tymrák, Petr Pražan, Josef Gross (prof. Ing., CSc. - Česká zemědělská univerzita v Praze), Josef Horák a další; Petr Koten (ČSJ), Pavel Ryšánek(ČSJ)