Manažer bezpečnosti potravin - Junior
Požadavky na vzdělání:
- úspěšné ukončené vysokoškolské vzdělání (bakalářské nebo magisterské) - potravinářského, medicínského (humánní nebo veterinární medicíny) nebo hygienického směru, minimálně 2 roky praxe v oblasti systému managementu bezpečnosti potravin.
Doložení praxe:
- žadatel o certifikát M-BP-J ke zkoušce praxi nedokládá.
- držitel certiifkát M-BP-J má možnost po získání tří roků odborné praxe zažádat certifikační orgán pro certifikaci osob o vydání certifikátu M-BP.
1. Vyplnění odpovídající přihlášky Formuláře přihlášek používaných ČSJ — Česká společnost pro jakost (csq.cz) , přiložení všech potřebných dokladů v elektronické podobě a zaslání e-mailem odpovědné osobě COp.
2. Vyhodnocení míry splnění požadavků žadatele ze strany ČSJ
3. Případné dodatečné doplnění požadovaných dokumentů
4. Rozhodnutí o připuštění ke zkoušce
5. Zkouška skládající se ze 2 částí:
- Písemná zkouška: písemné test znalostí – na obor bezpečnost potravin.
- Ústní zkouška: ověření požadovaných znalostí otevřenými otázkami a obhajoba případové studie.
Požadavky na obsah případové studie ke zkoušce
Titulní stránka obsahující nadpis „Případová studie k certifikaci Manažera bezpečnosti potravin“, předmět případové studie, jméno, podpis a adresa uchazeče (autora studie), předpokládané datum certifikační zkoušky.
Případová studie
Může být zpracována:
- pro jeden výrobek nebo pro skupinu výrobků rostlinného nebo živočišného původu
- pro jeden pokrm nebo skupinu pokrmů
Zahrnuje minimálně:
- Popis výrobku, pokrmu, výchozí charakteristiky důležité pro analýzu nebezpečí.
- Předpokládané použití výrobku.
- Popis technologických postupů. Diagram výroby.
- Provedení analýzy nebezpečí.
- Stanovení kritických bodů.
- Stanovení kritických mezí v kritických bodech.
- Stanovení způsobu sledování v kritických bodech.
- Stanovení nápravných opatření pro případ, že kritický bod se nachází mimo kontrolu (mimo zvládnutý stav).
- Stanovení ověřovacích postupů.
- Návrh dokumentace pro jeden vybraný kritický bod.
Požadovaný rozsah práce je nejméně 10, nejvýše 20 stran textu pro jeden druh potravin včetně příloh. Jednotlivé listy musí být spojeny (nejlépe rychlovazbou). Práce musí být doručena do sídla České společnosti pro jakost nejpozději 20 dní před dnem certifikační zkoušky.
Při hodnocení bude posuzováno:
- orientace v problematice HACCP (správnost identifikovaných nebezpečí a ovládacích opatření, vhodně stanovené kontrolní body a CCP, kritické meze a postupy sledování, odpovídající nápravná opatření a ověřovací postupy).
- orientace v dané technologii
- orientace v příslušné legislativě
- schopnost obhájit navržený systém kritických bodů (HACCP).
Doplňkové informace
Platnost certifikátu
3 roky
Dokumenty ke stažení
Odborné znalosti potřebné pro funkci manažer bezpečnosti potravin
- Bližší informace